Основната причина за бързото разваляне на храните е наличието на кислород. Средата богата на кислород е идеална за развитието на бактерии, заради които суровата или термично обработената храна бързо се разваля дори в хладилника. С помощта на вакуумното опаковане обаче, срокът за съхранение на продуктите може значително да бъде удължен.
Как и с какво?
Хранителните продукти или приготвените вече ястия, се поставят в специални контейнери с клапа или в пликове от полиетилен, от които със специални помпички, въздухът се изпомпва напълно. Резултатът е невероятен - срокът на годност на продуктите се увеличава до няколко години. Помпата за изтегляне на въздуха може да бъде отделно устройство (когато се използват вакуумни контейнери) или да е вградена в машината за залепване на пликовете. И при системата за вакуумиране в съдове и при вакуумирането в торбички, принципът е същия - да се намали до минимум кислорода, като се изтегля въздуха от опаковката (съд или плик).
Какви са предимствата при съхранение на храната във вакуум?
В среда бедна на кислород или в такава, в която той липсва, храната ще остане свежа и ароматна от 3 и дори 5 пъти по-дълго, отколкото ако се съхранява в хладилник. Бактериите, плесените и различни други микроби, не могат да живеят без кислород, така че при продължително съхранение, видът и текстурата на продуктите се запазват в първоначалния си вид. Когато храната се съхранява във вакуум, тя не изсъхва поради същата причина - влагата не се изпарява. Нещо повече - когато храната се държи във фризер, тя постоянно си взаимодейства с много студен и сух въздух, който променя клетъчната структура на храната и тя става по-малко свежа и вкусна след размразяването. Освен това, вакуумирането е идеален метод за съхранение на хигроскопични продукти като захар, сол, ориз, брашно и др., тъй като те никога няма да се втвърдят вследствие на абсорбираната от въздуха влага.
Храните с високо съдържание на мазнини вече никога няма да миришат. Причината за гранясването на мазните храни и различните масла е, че те влизат в контакт с въздуха и се окисляват. Без въздух, вкусът и ароматът на мазната и храната съдържаща мазнини, не се влошава.
Ако използвате вакуумна опаковка за продуктите, разходите Ви за закупуване на храна ще намалеят. Храната ще остане свежа по-дълго време, ще се изхвърля по-рядко и следователно ще ходите на пазар по-рядко. Ако закупите няколко вакуумни контейнера за захар, брашно, ориз и зърнени култури, вече няма да намирате вътре мравки, молци, пеперуди или гъгрици, а захарта и брашното няма да стават на буци или да се втвърдят като камък. Когато консервирате храните с вакуумни пликове или контейнери, можете да се снабдите с голямо количество храни в техния най-добър сезон, когато те са най-вкусни вкусни и пълни с витамини. А са и по-евтини. Защо да не запазите няколко килограма и за следващите сезони?!
Още едно предимство при използването на вакуумна технология, е възможността за бързо мариноване на риби и меса. В условията на вакуум, атмосферното налягане въздейства по-силно и отваря по-добре порите на месото и рибата, което допринася за по-дълбокото проникване на маринатата в продуктите. Приготвянето на мариновани ястия от месо сега е много по-просто и по-бързо: само 10-15 минути след мариноване във вакуум, месото вече може да се готви.
Коя система за вакуумиране да изберем?
Уредите и системите за вакуумиране в домашни условия могат да бъдат лесни за използване и в същото време функционални.
За тези от Вас, които предпочитат електрически уред за вакуумиране в найлонови пликове, предложенията на немската компания ROMMELSBACHER са най-доброто решение. Това е най-печелившата и надеждна опция, а процесът е изцяло автоматизиран - вакуумирането и запечатването на пликовете се извършва от уреда. Такива вакуумни системи са по-скъпи, но ползите от покупката им са по-големи. За изпомпване на въздуха се използва електрическа помпа и за разлика от ръчните, електрическите системи са оборудвани със сензор, който автоматично спира, когато въздухът е напълно изтеглен от плика.
Ако пък предпочитате система за вакуумиране в пликове с по-ниска цена и с компактни размери, можете да направите избор измежду някоя от системите на GEFU или NERTHUS, при които изтеглянето се извършва с помощта на ръчна помпа. Тези системи са компактни, но въздухът не може да бъде изпомпан напълно, а всичко се прави ръчно. Този вариант НЕ Е подходящ за приготвяне на вакуумни пакети за су-вид готвене.
Системите за вакуумиране в контейнери или кутии предоставят възможност за съхранение на най-различни продукти: нарязани плодове и зеленчуци, готови ястия, сухи насипни продукти, варива, макарони, паста, захар и т.н. Ако прецените, че този тип система е най-подходящият за Вас, тогава изборът е ясен - комплектите на FOSAHOME. Комплектите на този испански бранд включват контейнери с различни размери и помпичка захранвана с батерии. Това прави системите им компактни, лесни за употреба, но с качеството на вакуумиране близко до това на електрическите уреди.
Освен комплекти с контейнери, FOSAHOME предлагат и системата за вакуумиране в торбички (пликове). При тях се използва същата помпа както при вакуумирането в контейнери (компактна и захранвана с батерии), което превръща продуктите на испанската марка в най-предпочитаният избор за хората, които търсят компактни размери и гъвкавост при избор измежду контейнери и пликове.
Каква система да закупите е личен избор, но независимо какъв уред или система ще използвате, със сигурност ще почувствате предимствата на дългосрочното съхранение на продуктите.
Внимание: Някои продукти, дори опаковани във вакуумен плик или контейнер, трябва да се съхраняват в хладилник или фризер. Това важи за храни, при които влагата не е напълно отстранена и е възможно да се развият микроорганизми когато се съхраняват при неподходяща температура (месо, риба, млечни продукти и т.н.).
Зърнени храни, ядки, сушени плодове или захар, както и други насипни продукти, могат да се съхраняват извън хладилник.
Тази статия все още няма коментари