Меню
Меню
ТИГАН - КАКЪВ И КАК ДА ИБЕРЕМ

Jul/15/2021

ТИГАН - КАКЪВ И КАК ДА ИБЕРЕМ

Тиганът е абсолютно задължителен за всяка кухня. И това е така, защото можете да го ползвате за почти всички основни готварски техники – пържене, сотиране, задушаване и печене.

Ако държите да имате тиган, който да ви служи дълго, инвестирайте повече пари и купете наистина качествен продукт. На пазара се предлага огромно разнообразие на тигани - достатъчно е само да надникнете в някой по-голям магазин за битови потреби и ще се удивите от големия избор: големи и малки, плитки и дълбоки, чугунени, алуминиеви, с незалепващо покритие или от неръждаема стомана – стотици, дори хиляди. Как сред тях да откриете този, който ви е необходим и да разпознаете най-качествените? Ето основните критерии:

РАЗМЕР
Най-важното е той да отговаря на диаметъра на котлона, на който ще го използвате. Ако дъното излиза извън него, храната в центъра ще прегаря, а отстрани ще остава сурова. Обратният вариант – когато тиганът е по-малък от източника на топлина, също не е удачен, защото дръжката му ще се нагрява (ако котлонът не е индукционен), а това може да доведе до сериозни инциденти.
Ако за първи път купувате тиган, заложете на универсалния размер 26-28 см и изберете дълбок тиган с плоско дъно. За ваше улеснение може да е с незалепващо покритие. По-късно можете да си купите специални тигани – оребрени, за палачинки, за сосове, уок и т. н.

ТЕГЛО
Според професионалистите добрият тиган трябва да бъде тежък. А световноизвестният кулинарен експерт Антъни Бурдейн в една от книгите си пише, че "... ако не можете да нанесете поне средна телесна повреда с тигана си, по-добре го изхвърлете!". Но шегата настрана - тиганът наистина трябва да е тежък, за да бъде устойчив и да разпределя топлината равномерно. Ако ви е трудно да прецените, в този случай спокойно можете да се ориентирате по цената. Колкото е по-тежък тиганът, толкова е по-скъп, но и толкова повече години ще ви служи. Леките и тънки тигани лесно се деформират, а храната в тях бързо загаря.

СТЕНИТЕ
Качественият тиган има дебели стени – около 4-5 мм. Колкото до височината му, зависи за какво ще го използвате. Най-универсалните са тези, чийто стени са високи между 3 и 5 см. В тях идеално се приготвя месо, омлети, панирани продукти и запръжки. Тиганът за палачинки трябва да е висок само сантиметър (най-много два) и да има отвесни стени (които не е необходимо да бъдат по-дебели от 2 мм). Дълбокият конусен тиган тип „уок” пък е идеален за бързо и здравословно запържване на месо и зеленчуци, характерно за източната кухня. Тясното му дъно позволява да се използва сравнително малко мазнина, а в същото време продуктите да се пържат дълбоко. Височината на стените създава голям обем, в който цялото ястие се приготвя наведнъж и за броени минути.

МАТЕРИАЛ И ПОКРИТИЕ
Някои професионални готвачи препоръчват и използват тигани от мед заради високата топлопроводимост на метала, но всички добре знаем, че медта лесно се окислява и по повърхността му се образува патина. Освен това, съдовете от мед са и относително по-скъпи. Други експерти пък препоръчват тиганите от неръждаема стомана, защото тя не влиза във взаимодействие с други вещества и храната приготвена в такъв тиган е максимално безопасна за човешкото здраве. Храната в тях обаче бързо загаря, а измиването им след това изисква усилия. Този недостатък обаче, до голяма степен е избегнат от водещите производители, които предлагат съдове от стомана с двуслойно или многослойно дъно (популярно като двойно дъно). Съдовете от стомана са практически вечни, но при тях съществува риск (дори и много малък) от залепване и/или загаряне на храната.
Предвид предимствата и недостатъците на медните и стоманените тигани, като безкомпромисна тяхна алтернатива се наложиха тиганите от лят алуминий с многослойно дъно (сандвич от стомана и алуминий) и с незалепващо покритие. Този вид тигани притежават отлична топлопроводимост, дебели стени, дъно което не се деформира с времето, а храната приготвена в тях никога не залепва и не загаря. При тях липсват недостатъците на останалите видове, като същевременно притежават техните най-добри качества.

ДРУГИ КРИТЕРИИ И СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР НА ТИГАН:
Купете си тиган, който е подходящ за повече видове котлони – газови, керамични, индукционни или с плоча. В тиганите с многослойно дъно храната загаря изключително рядко, дори и да нямат незалепващо покритие. Препоръчително е да бъде с метална, с термоустойчива или с мобилна дръжка, за да може тиганът да се ползва и във фурната. Добре е да има и капак. И за него е препоръчително той да бъде термоустойчив (метален или от закалено стъкло), за да не се деформира или уврежда при използване във фурна. Предимството на прозрачния капак е, че можете да следите приготвянето на храната през него. За тиганите и другите видове съдове, които не са окомплектовани с капак, в секция СЪДОВЕ ЗА ГОТВЕНЕ --> КАПАЦИ И АКСЕСОАРИ на категория КУХНЯ, предлагаме капаци с различни форми и размери.

Както казахме, кухнята не може без тиган. Какъв ще са материалът, размерът и формата, е въпрос на личен избор. Ако той е правилен, ще се сдобиете с пособие, което ще ви служи дълги години.

Коментари

Тази статия все още няма коментари

Остави коментар

Съвети в кухнята

Съвети в кухнята

ТИГАН - КАКЪВ И КАК ДА ИБЕРЕМ

ТИГАН - КАКЪВ И КАК ДА ИБЕРЕМ

Съвети за избор на тиган. Как да се ориентираме в огромното разнообразие от тигани, които се предлагат на пазара? Съвети за избор на тиган. Как да се ориентираме в огромното разнообразие от тигани, които се предлагат на пазара? 2021-07-15T23:25:00+03:00 ТИГАН - КАКЪВ И КАК ДА ИБЕРЕМ

<p>Тиганът е абсолютно задължителен за всяка кухня. И това е така, защото можете да го ползвате за почти всички основни готварски техники &ndash; пържене, сотиране, задушаване и печене.</p> <p>Ако държите да имате тиган, който да ви служи дълго, инвестирайте повече пари и купете наистина качествен продукт. На пазара се предлага огромно разнообразие на тигани - достатъчно е само да надникнете в някой по-голям магазин за битови потреби и ще се удивите от големия избор: големи и малки, плитки и дълбоки, чугунени, алуминиеви, с незалепващо покритие или от неръждаема стомана &ndash; стотици, дори хиляди. Как сред тях да откриете този, който ви е необходим и да разпознаете най-качествените? Ето основните критерии:</p> <p><strong>РАЗМЕР</strong><br />Най-важното е той да отговаря на диаметъра на котлона, на който ще го използвате. Ако дъното излиза извън него, храната в центъра ще прегаря, а отстрани ще остава сурова. Обратният вариант &ndash; когато тиганът е по-малък от източника на топлина, също не е удачен, защото дръжката му ще се нагрява (ако котлонът не е индукционен), а това може да доведе до сериозни инциденти.<br />Ако за първи път купувате тиган, заложете на универсалния размер 26-28 см и изберете дълбок тиган с плоско дъно. За ваше улеснение може да е с незалепващо покритие. По-късно можете да си купите специални тигани &ndash; оребрени, за палачинки, за сосове, уок и т. н.</p> <p><strong>ТЕГЛО</strong><br />Според професионалистите добрият тиган трябва да бъде тежък. А световноизвестният кулинарен експерт Антъни Бурдейн в една от книгите си пише, че "<strong><em>... ако не можете да нанесете поне средна телесна повреда с тигана си, по-добре го изхвърлете!</em></strong>". Но шегата настрана - тиганът наистина трябва да е тежък, за да бъде устойчив и да разпределя топлината равномерно. Ако ви е трудно да прецените, в този случай спокойно можете да се ориентирате по цената. Колкото е по-тежък тиганът, толкова е по-скъп, но и толкова повече години ще ви служи. Леките и тънки тигани лесно се деформират, а храната в тях бързо загаря.</p> <p><strong>СТЕНИТЕ<br /></strong>Качественият тиган има дебели стени &ndash; около 4-5 мм. Колкото до височината му, зависи за какво ще го използвате. Най-универсалните са тези, чийто стени са високи между 3 и 5 см. В тях идеално се приготвя месо, омлети, панирани продукти и запръжки. Тиганът за палачинки трябва да е висок само сантиметър (най-много два) и да има отвесни стени (които не е необходимо да бъдат по-дебели от 2 мм). Дълбокият конусен тиган тип &bdquo;уок&rdquo; пък е идеален за бързо и здравословно запържване на месо и зеленчуци, характерно за източната кухня. Тясното му дъно позволява да се използва сравнително малко мазнина, а в същото време продуктите да се пържат дълбоко. Височината на стените създава голям обем, в който цялото ястие се приготвя наведнъж и за броени минути.</p> <p><strong>МАТЕРИАЛ И ПОКРИТИЕ</strong><br />Някои професионални готвачи препоръчват и използват тигани от мед заради високата топлопроводимост на метала, но всички добре знаем, че медта лесно се окислява и по повърхността му се образува патина. Освен това, съдовете от мед са и относително по-скъпи. Други експерти пък препоръчват тиганите от неръждаема стомана, защото тя не влиза във взаимодействие с други вещества и храната приготвена в такъв тиган е максимално безопасна за човешкото здраве. Храната в тях обаче бързо загаря, а измиването им след това изисква усилия. Този недостатък обаче, до голяма степен е избегнат от водещите производители, които предлагат съдове от стомана с двуслойно или многослойно дъно (популярно като двойно дъно). Съдовете от стомана са практически вечни, но при тях съществува риск (дори и много малък) от залепване и/или загаряне на храната.<br />Предвид предимствата и недостатъците на медните и стоманените тигани, като безкомпромисна тяхна алтернатива се наложиха тиганите от лят алуминий с многослойно дъно (сандвич от стомана и алуминий) и с незалепващо покритие. Този вид тигани притежават отлична топлопроводимост, дебели стени, дъно което не се деформира с времето, а храната приготвена в тях никога не залепва и не загаря. При тях липсват недостатъците на останалите видове, като същевременно притежават техните най-добри качества.</p> <p><strong>ДРУГИ КРИТЕРИИ И СЪВЕТИ ПРИ ИЗБОР НА ТИГАН:<br /></strong>Купете си тиган, който е подходящ за повече видове котлони &ndash; газови, керамични, индукционни или с плоча. В тиганите с многослойно дъно храната загаря изключително рядко, дори и да нямат незалепващо покритие. Препоръчително е да бъде с метална, с термоустойчива или с мобилна дръжка, за да може тиганът да се ползва и във фурната. Добре е да има и капак. И за него е препоръчително той да бъде термоустойчив (метален или от закалено стъкло), за да не се деформира или уврежда при използване във фурна. Предимството на прозрачния капак е, че можете да следите приготвянето на храната през него. За тиганите и другите видове съдове, които не са окомплектовани с капак, в секция <strong>СЪДОВЕ ЗА ГОТВЕНЕ</strong> --&gt; <strong>КАПАЦИ И АКСЕСОАРИ</strong> на категория <strong>КУХНЯ</strong>, предлагаме капаци с различни форми и размери.</p> <p>Както казахме, кухнята не може без тиган. Какъв ще са материалът, размерът и формата, е въпрос на личен избор. Ако той е правилен, ще се сдобиете с пособие, което ще ви служи дълги години.</p>

, , , ,
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки