Меню
Меню
ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАТЕ КЕРАМИЧНИ НОЖОВЕ

Sep/ 9/2019

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАТЕ КЕРАМИЧНИ НОЖОВЕ

Модерната кухня не би била такава без високотехнологични инструменти, които могат да направят готвенето по-ефективен и безопасен процес. Керамичните ножове като новост в кухненските инструменти се появяват сравнително скоро. За пръв път са били произведени в Япония през 1985 г. от Kyoto Ceramics (KYOCERA), като основната суровина за тяхното производство е цирконият или по-точно циркониев прах. Прахът от цирконий се поставя в щамповани форми, като в продължение на 2-3 дни при температура от 1500 целзиеви градуса, се калцинира до получаване на така необходимия ни кухненски помощник.

Керамичните ножове са все по-предпочитани за употреба в кухнята, защото:
● циркониевата керамика е абсолютно безвредна за човешкия организъм, ножовете са хигиенични, не поемат миризми и не остават петна по тях;
● керамичното острие не е подложено на окисление, продуктите, разрязвани с тях, не придобиват метален вкус и с времето дълго запазват оригиналния си вид;
● керамичният нож е много по лек от стоманения, което е важно при професионална употреба;
● не се изисква периодично заточване или ако се налага, то е изключително рядко;
● миенето им в съдомиялна машина не е проблем (не води до корозиране на материала както при някои стоманени такива)

Недостатъците на керамичните ножовете не са много, но трябва да се имат предвид:
● качествените керамични ножове са сравнително скъпи;
● ножовете от циркониева керамика не са подходящи за рязане на замразени и твърди продукти и въпреки впечатляващото си острие трябва да бъдем внимателни с тях, защото са много твърди, но крехки.

Керамични ножове се отличават с форма, размер, цвят, цена и различни производители. Първото нещо, което трябва да търсите при закупуване на такъв нож, са формата и размерът. Погледнете дръжката, острието, формата на инструмента и изберете този, които ви е удобен и който има максимални ергономични характеристики. Не е възможно един нож да е подходящ за всякакво рязане, затова трябва да знаете точно за каква употреба ще ви бъде необходим. Керамичните ножове също като стоманените са с различно предназначение - за рязане на месо, за почистване на зеленчуци, за хляб и др.

Цветът им също е от голямо значение - предимно са разделени на черни и бели ножове. Черните се отнасят към професионалната употреба и са значително по-скъпи. Тяхното острие е с по-висока устойчивост и твърдост, но ако не сте главен готвач в ресторант, може спокойно да си закупите и нож с бяло острие.

Ножовете на KYOCERA имат строг класически дизайн, докато при останалите производители (предимно от Китай), има смес от стилове. KYOCERA залагат на снежно белия цвят, дори ножовете им стоят леко прозрачни, докато при китайското производство например, те могат да бъдат със сиво-жълто острие или слонова кост. Това се дължи на факта че са направени с ускорена технология, изпичането им е направено за по-кратко време и в резултат на това тези ножове са ненадеждни, бързо се изтъпяват, склонни са на счупване и оцветяване.

Когато избирате керамичен нож, белачка или ренде с керамично острие, доверете се на KYOCERA, които са изобретателите на керамичните остриета и ги усъвършенстват непрекъснато (вече над 30 години)!
Не забравяйте да си подсигурите и предпазител, който ще съхранява и пази от счупвания Вашето керамично острие!

Коментари

Петър Илиев
Петър Илиев 04.11.2019 Което е вярно, вярно е! Който не е държал в ръка такъв нож и не е рязал с него, няма и най-малка представа за какво става въпрос. Колкото и статии да изчете човек, никога няма да има реална представа за качествата на керамичните ножове. Когато за пръв път чух за този вид ножове, реших че е просто поредната реклама, но ... когато у един приятел взех ножа в ръка, разбрах че усещането не може да се опише с думи - много по-добър е отколкото можете да си представите. И това ми беше достатъчно, за да ме накара да си купя и аз такъв нож. Да, не са евтини, но всяка стотинка си заслужава.

Остави коментар

Съвети в кухнята

Съвети в кухнята

ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАТЕ КЕРАМИЧНИ НОЖОВЕ

Видове кухненски ножове - как да ги използваме правилно?

Модерната кухня не би била такава без високотехнологични инструменти, които могат да направят готвенето по-ефективен и безопасен процес. Модерната кухня не би била такава без високотехнологични инструменти, които могат да направят готвенето по-ефективен и безопасен процес. 2021-10-04T15:43:00+03:00 ЗАЩО ДА ИЗПОЛЗВАТЕ КЕРАМИЧНИ НОЖОВЕ

<p class="text-alignjustify">Модерната кухня не би била такава без високотехнологични инструменти, които могат да направят готвенето по-ефективен и безопасен процес. Керамичните ножове като новост в кухненските инструменти се появяват сравнително скоро. За пръв път са били произведени в Япония през 1985 г. от <strong>Kyoto Ceramics</strong> (<strong>KYOCERA</strong>), като основната суровина за тяхното производство е цирконият или по-точно циркониев прах. Прахът от цирконий се поставя в щамповани форми, като в продължение на 2-3 дни при температура от 1500 целзиеви градуса, се калцинира до получаване на така необходимия ни кухненски помощник. </p> <p class="text-alignleft">Керамичните ножове са все по-предпочитани за употреба в кухнята, защото:<br />● циркониевата керамика е абсолютно безвредна за човешкия организъм, ножовете са хигиенични, не поемат миризми и не остават петна по тях;<br />● керамичното острие не е подложено на окисление, продуктите, разрязвани с тях, не придобиват метален вкус и с времето дълго запазват оригиналния си вид;<br />● керамичният нож е много по лек от стоманения, което е важно при професионална употреба;<br />● не се изисква периодично заточване или ако се налага, то е изключително рядко;<br />● миенето им в съдомиялна машина не е проблем (не води до корозиране на материала както при някои стоманени такива)</p> <p class="text-alignjustify">Недостатъците на керамичните ножовете не са много, но трябва да се имат предвид:<br />● качествените керамични ножове са сравнително скъпи;<br />● ножовете от циркониева керамика не са подходящи за рязане на замразени и твърди продукти и въпреки впечатляващото си острие трябва да бъдем внимателни с тях, защото са много твърди, но крехки.</p> <p class="text-alignjustify">Керамични ножове се отличават с форма, размер, цвят, цена и различни производители. Първото нещо, което трябва да търсите при закупуване на такъв нож, са формата и размерът. Погледнете дръжката, острието, формата на инструмента и изберете този, които ви е удобен и който има максимални ергономични характеристики. Не е възможно един нож да е подходящ за всякакво рязане, затова трябва да знаете точно за каква употреба ще ви бъде необходим. Керамичните ножове също като стоманените са с различно предназначение - за рязане на месо, за почистване на зеленчуци, за хляб и др.</p> <p class="text-alignjustify">Цветът им също е от голямо значение - предимно са разделени на черни и бели ножове. Черните се отнасят към професионалната употреба и са значително по-скъпи. Тяхното острие е с по-висока устойчивост и твърдост, но ако не сте главен готвач в ресторант, може спокойно да си закупите и нож с бяло острие.</p> <p class="text-alignjustify">Ножовете на <strong>KYOCERA</strong> имат строг класически дизайн, докато при останалите производители (предимно от Китай), има смес от стилове. <strong>KYOCERA</strong> залагат на снежно белия цвят, дори ножовете им стоят леко прозрачни, докато при китайското производство например, те могат да бъдат със сиво-жълто острие или слонова кост. Това се дължи на факта че са направени с ускорена технология, изпичането им е направено за по-кратко време и в резултат на това тези ножове са ненадеждни, бързо се изтъпяват, склонни са на счупване и оцветяване.</p> <p class="text-alignjustify">Когато избирате керамичен нож, белачка или ренде с керамично острие, доверете се на <strong>KYOCERA</strong>, които са изобретателите на керамичните остриета и ги усъвършенстват непрекъснато (вече над 30 години)!<br />Не забравяйте да си подсигурите и предпазител, който ще съхранява и пази от счупвания Вашето керамично острие!</p>

, , , , ,

Петър Илиев Петър Илиев

2019-11-04T23:37:00+02:00
Което е вярно, вярно е! Който не е държал в ръка такъв нож и не е рязал с него, няма и най-малка представа за какво става въпрос. Колкото и статии да изчете човек, никога няма да има реална представа за качествата на керамичните ножове. Когато за пръв път чух за този вид ножове, реших че е просто поредната реклама, но ... когато у един приятел взех ножа в ръка, разбрах че усещането не може да се опише с думи - много по-добър е отколкото можете да си представите. И това ми беше достатъчно, за да ме накара да си купя и аз такъв нож. Да, не са евтини, но всяка стотинка си заслужава.
Сравнение на продукти

Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки